ВЕТРОСЛАВ

Напредан, покретан, хибрид

Мобилни систем обновљивих извора енергије

ВЕТРОСЛАВ је најнапреднији, најкомпактнији и најмоћнији мобилни систем за производњу енергије из обновљивих извора.


Основна конфигурација комбинује енергију ветра, соларне фотонапонске, ћелије и контејнер са складиштењем електричне енергије.ВЕТАР


Подсистем ветра садржи ветроједро које укључује ВЕТАР ветротурбине. Веома је скалабилан и може се произвести у различитим величинама и конфигурацијама напајања. Инсталирана снага може се кретати од 5-25кВ за ВЕТРОСЛАВ (В4) и 15-75кВ за ВЕТРОСЛАВ (В15).СУНЦЕ


Соларни подсистем укључује фотоволтаичне филмове који су флексибилни, танки и врло лагани. Снага интегрисаног соларног подсистема може се кретати од 1-20кВ.СКЛАДИШТЕЊЕ НАПАЈАЊА


Складиште за напајање може да садржи различите системе батерија у зависности од локације, климе и сврхе. Може се кретати од 30 - 3000кВч и може да користи Li-ion, LiFePO4, LTO, натријум-никл и други, прилагођени, тип батерија.У зависности од конфигурације, ВЕТРОСЛАВа је дизајниран тако да се уклапа у традиционалне контејнере од 20"- 45" и може се у потпуности прилагодити у погледу конфигурације напајања, величине и складиштења електричне енергије.АУТОМАТИЗОВАНО


ВЕТРОСЛАВ је у потпуности аутоматизован са временом размештања од 10 минута. Не захтева никакву инфраструктуру или специјализовано особље. Кратко време размештања у комбинацији са пуном мобилношћу чини ВЕТРОСЛАВа идеалним решењем за хитно или брзо распоређивање у било којем делу света.


У случају опасности или усред снажних временских непогода, ВЕТРОСЛАВ може брзо да се искључи и спусти у кућиште контејнера.

ФАЗЕ РАЗМЕШТАЊА

у различитим временским тачкама.

Свестраност примене

ВЕТРОСЛАВ се може користити у великом броју различитих намена. Два основна начина рада су:


- статички, где је контејнер система постављен на чврсте темеље,

- мобилни, где је системски контејнер постављен на покретној платформи, као што је приколица или пловило.


У било ком начину рада ВЕТРОСЛАВ се може користити за производњу и складиштење електричне енергије, телекомуникационе системе, транспорт, даљинске базе података, урбану мобилност (ЕВ пуњачи), IoT, истраживање и посматрање, одбрану и још много тога.

ПРОИЗВОДЊА ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ

Примарна сврха ВЕТРОСЛАВа је производња електричне енергије.
Систем се може прилагодити ради рада на мрежи или у потпуно аутономном режиму ван мреже. Може се користити као појединачни систем за производњу електричне енергије или у низу од више јединица .
Поред тога, ВЕТРОСЛАВ се може користити у статичкој варијанти контејнера или у потпуно покретној опцији када је контејнер монтиран на приколици.

Скалирање

од појединачног контејнера до индустријске величине

У модуларној примени ВЕТРОСЛАВ се може подешавати од 20кВ до снаге од неколико мегавата у индустријској примени. 

Уклапање

за проширену примену

Када је потребно, ВЕТРОСЛАВ се може надоградити техничким или животним простором за опрему и
људство. Ово је КОМБО јединица. КОМБО је температурно изолован и аклиматизован модул који се може спојити са једном или више ВЕТРОСЛАВ јединица.

Покретан

кад и где је потребан

ВЕТРОСЛАВ на приколици је потпуно покретна варијанта система. Систем је дизајниран да буде у потпуности функционалан без обзира да ли је приколица повезана или одвојена од камиона.

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ

Велики капацитет складиштења енергије и могућност самосталне производње електричне енергије посебно су погодни за удаљену и изоловану телекомуникациону инфраструктуру и центре за пренос података.
Са ВЕТРОСЛАВОМ могуће је повезати удаљене заједнице без улагања у изградњу скупе ICT инфраструктуре.

ПУЊАЧИ ЕЛЕКТРИЧНИХ ВОЗИЛА

Сваки ВЕТРОСЛАВ може бити опремљен пуњачима за електрична возила.
Ова способност је веома корисна на удаљеним локацијама без инфраструктуре, јер може бити од пресудног значаја за смањење ослањања на фосилна горива као и напетости због домета возила на електрични погон.
Будући да није трајно причвршћен за подлогу, ВЕТРОСЛАВу нису потребне грађевинске или било које посебне дозволе и, ако је потребно, цео систем се може брзо уклонити.
Систем је у потпуности енергетски аутономан.

ЧИСТА ЕНЕРГИЈА ГРАДА

ВЕТРОСЛАВ склопљен

када нема ветра или у случају озбиљних временских непогода 
активан 75 кВ фотоволтаични подсистем 

ВЕТРОСЛАВ у расклапању

када се очита повољан ветар

ВЕТРОСЛАВ расклопљен

током ветровитих дана
активан 75 кВ соларни + 225 кВ ветар подсистем

ВЕТРОСЛАВ се може користити у урбаном окружењу са веома високом стопом ефикасности. Због своје компактне величине, недостатака вибрација и ниске буке, може се монтирати на готово било који равни кров без већих модификација кровне структуре. За разлику од других система за коришћење енергије ветра, ВЕТРОСЛАВ се може у потпуности склопити у своје кућиште, минимизирајући визуелни утицај када нема ветра или као заштитна мера у случају озбиљних олуја. Ова способност смањује трошкове одржавања и продужава радни век система.

ПРЕВОЗ

Превоз на сваком терену

ВЕТРОСЛАВ упарен са електричним возилом, унапређен вештачком интелегенцијом може се користити за превоз људи и робе у свим условима терена.
Ова возила могу се користити са или без људске посаде.

У комбинацији са системом вештачке интелегенције за обрачун и израчунавање руте могуће је фино подесити систем који ће комбиновати временске прилике, теретне и путне руте за максималну ефикасност.

Цео систем је дизајниран као потпуно електричан и напаја  се обновљивим изворима енергије.

ВЕТРОСЛАВ даје ново значење термину "Живети са природом".

ВЕТРОСЛАВ пружна примена

Једна од најефикаснијих употреба ВЕТРОСЛАВА у транспорту и производњи електричне енергије је повезивањем више ВЕТРОСЛАВ контејнера у електрични воз.

На овај начин, могуће је користити подручја богата ветровима за пуњење батерија, а затим ту енергију користити за превоз робе,људи или чисте енергије до места где је то потребно.

Конфигурација представљена на десној страни опремљена је ветроједрима укупне снаге од 150кВ и упарена са соларним панелима од укупно 60кВ инсталиране снаге. Максимални обим складиштења електричне енергије је 30МВч.

ОСМАТРАЊЕ И ОДБРАНА

Ватрогасци

опажање ризика од пожара

Систем осматрања ВЕТРОСЛАВА омогућава континуирано 24/7 опажање пожара. Опремљен је термалном камером, радаром за детекцију дима и стандардном камером високе резолуције са могућношћу комуникације дугог опсега. Поседује могућност раног упозоравања на дим и ватру штедећи имовину и дивље животиње од оштећења у пожару.

Одбрана

стално осматрање простора

Систем одбране ВЕТРОСЛАВА решава проблем логистичке слабости услед зависности од дизел горива а што је случај са скоро свим тренутним системима осматрања и јављања.
Нема горива, нема електричне енергије.
Нема струје, нема осматрања.
ВЕТРОСЛАВ не захтева гориво и може бити на дужности 24 сата током целе године. Опремљен је активним и пасивним радарским системима, термичким и видљивим камерама високе резолуције, ласерским обележивачем даљине, сателитским, бежичним и ГСМ телекомуникационим модулима као и рачунарима за интеграцију са системима вештачке интелегенције. ВЕТРОСЛАВОМ се може управљати даљински, са лица места или у потпуно аутоматском режиму без особља. Више јединица може бити повезано у јединствену информациону  мрежу.

;)

ЗЕЛЕНИ ВОДОНИК

Нада за будућност.

Тренутно се опажа силовита тежња да се фосилна горива замене зеленим водоником. Овај потез ће захтевати велике капацитете за производњу из обновљивих извора енергије. Проблем је што у областима веома богатим ветром а понекад и осунчаношћу постоји врло мали урбани развој јер су обично веома удаљена. Постоји и проблем приступа води као основном материјалу потребном за електролизу водоника. Чак и ако неко реши проблем производње водоника на лицу места, и даље остаје проблем превоза.


ВЕТРОСЛАВ СУВ (струја у водоник) има за циљ да реши та питања са својим мобилним системима за производњу зеленог водоника.

Демонстратор технологије ВЕТРОСАИЛ СУВ са аутоматским колекторима снега, електролизом воде и системом за складиштење водоника.

За локалну производњу водоника дизајнирали смо копнене системе, а за производњу зеленог водоника већег обима предвидели смо ВЕТРОСЛАВ инсталације на мору.

ОКЕАН

Нови пашњаци

Светско море има огроман капацитет за чисту производњу енергије. У просеку ветар изнад океана је најмање 50% јачи него преко земље. Повезује све континенте. То је скоро бескрајни резервоар воде, хране и чак сировина. Стога смо одлучили да повежемо све тачке са морском применом ВЕТРОСЛАВа. Комбиновањем ВЕТРОСЛАВа, електричних погона и пловила добили смо бродове са неограниченим дометом, високо ефикасном производњом енергије ветра и сунца, инфраструктуром за производњу зеленог водоника па чак и пијаће воде.

КОРЕЛ

аутономна аутоматска јединица

КОРЕЛ је осмишљен као аутономни аутоматизовани систем за посматрање и комуникацију на мору. Може се користити за истраживање, телекомуникације, даљинске базе података, обалске страже, одбрану и транспорт.

ТРИВАЛ

истраживачка јахта

ТРИВАЛ је јединствени истраживачки брод, нека врста научне јахте. Дизајниран је за пловидбу океаном истражујући климу, ресурсе и океанске екосистеме. Може се прилагодити да се користи као путнички трајект, у одбрани и као луксузна супер јахта.

ПАНАМАКС

енергетска платформа индустријских размера

ПАНАМАКС Е је морска примена ВЕТРОСЛАВа у индустријској размери. Може се користити за транспорт, производњу електричне енергије и за производњу зеленог водоника и његово складиштење.

За више информација можете преузети наше најновије:

ВЕТРОСЛАВ БРОШУРЕ